PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 69 :

Jul/Avgust 2001PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Dugo smo čekali, konačno se obradovali i onda... ništa. Intel je 29. maja, kroz saopštenje za štampu od sedam pasusa i bez pompe, objavio početak prodaje Itanium-a, prvog 64-bitnog procesora u 80x86 porodici. Njegova nova arhitektura trebalo je da naznači obrise personalnih računara koje ćemo koristiti u ovoj deceniji, a bilo je reči i o saradnji sa drugim firmama: Dell, IBM i HP će odmah obezbediti Itanium servere, a Microsoft 64-bitnu podršku u novim verzijama Windows-a. Očekivao sam da će tokom juna kompjuterski časopisi i hardverski sajtovi biti prepuni Itanium-a, kad ono... kao da ga niko još nije video. Problem bi mogao da bude u tome što cena Itanium servera (8-16.000 dolara, zavisno od opreme) izlazi iz domena interesovanja čitalaca klasičnih kompjuterskih časopisa, ali cene padaju, procesor je prvo u serverima, pa u radnim stanicama i onda u „običnim“ računarima; treba se na vreme informisati.

Razlog za „mesec ćutanja“ o Itanium-u mogla bi biti i činjenica da njegove performanse ne opravdavaju očekivanja niti visoku cenu. Setimo se da su prvi Pentium-i bili sporiji od „vladajućih“ 486-ica (i još ste kao „bonus“ dobijali aritmetički bag), pa će i Itanium koji radi na 733 megaherca teško dostići Pentium 4 na 1.7 gigaherca. To indirektno potvrđuje i sam Intel, koji je ovih dana promovisao Pentium III for servers (radno ime Tualatin) – čak i na serverskom tržištu Pentium III/4 imaju šta da kažu mnogo skupljem nasledniku. Biće potrebni meseci da novi procesor preleži „dečje bolesti“ i postane konkurentan, a dotle će se verovatno govoriti da još nije vreme za 64-bitne personalne računare.

IT industrija je već mnogo puta išla sličnom stazom: nekim proizvodima se priznaje tehnološka superiornost ali se govori da još nije vreme za njih, a onda nastupi „eksplozija“. Jedan od takvih proizvoda su TFT monitori, kojima u ovom broju posvećujemo dosta prostora: cene su dramatično pale, performanse su unapređene pa će mnogi korisnici tokom sledećih meseci obradovati svoje oči kvalitetnijom slikom, a svoj radni sto dodatnim prostorom. Doduše, najbolji modeli su još uvek prilično skupi, a za neke primene CRT ekran i dalje predstavlja bolje rešenje, ali stvari brzo napreduju: vaš sledeći PC će imati TFT monitor, a vaš sledeći televizor će visiti na zidu. Ostaje da najesen saznamo da li će taj „sledeći PC“ ipak biti 64-bitni, kako će raditi Windows XP i, uopšte, da pratimo ostvarenje raznih obećanja. Vidimo se 5. septembra!

 • Veliki test TFT monitora
 • GeForce 3 grafičke kartice i Kyro II konkurenti
 • HP i IBM notebook računari
 • Dva jeftina i brza kolor lasera firme Oki
 • MP3 plejeri za džep i automobil
 • Novi HP foto-aparati
 • Digitalni video: kamera, interfejs, softver...
 • Foto ink-jet štampači
 • Burn-proof CD pisači
 • Access 2002 detaljno
 • Outlook 2002 detaljno
 • Delphi 6 - prvi utisci
 • RedHat Linux 7.1
 • FreeHand 10
 • Softimage XSI 1.5
 • Photoshop Elementsiv - mali Photoshop
 • Web servisi
 • Iz Clipper-a na Web
 • Specijalni dodatak: Leto 2001 na Web-u

Hardverski blok počinje velikim testom TFT monitora - cene su značajno pale, ponuda na našem tržištu je sve bolja, pa smo sa zadovoljstvom isprobali petnaestak modela raznih dijagonala. Slede prikazi novih notebook računara, Oki štampača koji su u svet jeftinih kolor lasera doneli do sada neviđenu brzinu, kao i opširan tekst u kome predstavljamo GeForce 3 grafičke kartice i poredimo ih sa takođe veoma interesantnim Kyro II konkurentima. Testirali smo i nekoliko zanimljivih foto ink-jet štampača, digitalne foto-aparate, portabl MP3 plejere za džep i automobil, multifunkcionalne mašine i druge uređaje. Verujemo da će vas zainteresovati i tekst o digitalnom videu - isprobali smo JVC kameru, FireWire karticu i softver koji obezbeđuje snimanje i montažu porodičnih filmova... i mnogo više od toga!

U softverskom bloku nastavljamo seriju detaljnih prikaza komponenti novog Office-a XP - ovoga puta na redu su Microsoft Access 2002 i Microsoft Outlook 2002. Opsežno prikazujemo RedHat Linux 7.1 koji polako postaje konkurencija Microsoft-ovim rešenjima i na polju desktop operativnih sistema, kao i programe FreeHand 10, Softimage XSI 1.5 i Photoshop Elements, novi pokušaj firme Adobe da napravi "mali Photoshop" koji će odgovarati amaterima, a posebno korisnicima digitalnih foto-aparata. Tu su i prvi utisci o Delphi-ju 6, analiza novih KasperskyLab antivirus proizvoda (AVP) koji se sada prodaju i u Jugosaviji kao i opisi novih uslužnih programa i multimedijalnih naslova.

Blok posvećen komunikacijama donosi opsežan prilog o Web servisima - da li će i kako klasične aplikacije biti zamenjene obavljanjem posla na Web serveru koji iznajmljuje usluge? Analiziramo dalji razvoj Bluetooth tehnologije, a tu je i pregled sajtova koji se bave enigmatikom, idealnih za dane odmora. Programeri će čitati o povezivanju Clipper aplikacija sa Web serverom i o pisanju drajvera za USB uređaje.

Verujemo da će vas zainteresovati i opširni intervju koji je našem časopisu dao Michel Lacombe, potpredsednik korproracije Microsoft, kao i blok sa komentarima, razglednicama i vestima.

Specijalni dodatak, "Leto 2001 na Web-u", predstavlja tradicionalni pregled 150 zanimljivih Web sajtova koji će vam doneti mnogo zanimljivih informacija, ali i zabavne sadržaje.

"PC #69" se od srede, 4. jula prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.