PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #69 : Jul/Avgust 2001

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Četić  

Epson Stylus Pro 9500

Ink-jet štampači velikog formata više ne predstavljaju retkost ni na našem tržištu - potreba za štampom grafike velikih formata u malom broju primeraka je značajno porasla, cene ovih uređaja polako padaju, a performanse su sve bolje. Isprobali smo Epson Stylus Pro 9500.

Ink-jet štampači velikog formata više ne predstavljaju retkost ni na našem tržištu – broj korisnika se drastično povećao, a sve je više firmi koje ih kupuju a da nisu direktno vezane za poslovea pružanja usluga štampe postera i sličnog materijala. Jednostavno, potreba za štampom grafike velikih formata u malom broju primeraka je značajno porasla, cene ovih uređaja polako padaju, a performanse su sve bolje. U poslednje vreme pojavili su se brojni velikoformatni štampači koji su po svojim karakteristikama prilagođeni upravo potrebama „običnijih“ korisnika; u tu klasu uključuje se i Epson Stylus Pro 9500.

Stylus Pro čini posebnim to što koristi Epson-ova specijalna ColorFast mastila. Radi se o posebnoj vrsti pigmentnih mastila koja se sastoje od kapljice klasičnog dye mastila, koja je „ubačena“ u nešto veću kapljicu specijalne smole, koja mastilu daje specijalne osobine. Kada kapljica padne na papir, smola na površini papira (zajedno sa susednim kapljicama), formira film debljine nekoliko mikrometara koji posle vrlo kratkog vremena (nekoliko minuta) bude otporan na grebanje, vodu, razne organske rastvarače (benzin, alkohol amonijak itd.) i štiti mastilo od delovanja UV zraka. Zato su otisci koje proizvode svi Epson-ovi štampači sa ColorFast mastilima veoma trajni – u galerijskim uslovima garantuje se dvestogodišnja postojanost boja!

Postere možete postaviti u zatvorenim prostorijama, ali i na otvorenom bez ikakve dodatne zaštite (plastifikacije, lakiranja itd). U zavisnosti od vrste medija na kojem se štampa (najbolji su synthetic paper i adhesive vynil), Epson garantuje da otisak na otvorenom, pri stalnom delovanju sunčevog svetla, atmosferskih padavina i zagađenja neće izbledeti barem šest meseci. Ovo je ogromna prednost jer drastično smanjuje potrebe za dodatnom obradom postera. Plastifikacija, koja često košta više od cene papira i mastila, više nije potrebna, a zbog otpornosti otiska na organske rastvarače moguće ga je lepiti čak i jeftinim neoprenskim lepkovima („Sintelan“ ili „Tigar“) na sve vrste podloga.

Druga prednost je u vrhunskom kvalitetu otiska koji proizvodi SP 9500. Zbog karakteristika pigmentnih čestica u ColorFast mastilu, koje su oko deset puta sitnije od klasičnog, moguće je na papir izbaciti mnogo manje kapljice (kod SP 9500 kapljica je zapremine 11 pl) i time postići značajno finiju sliku. Kvalitet koji postiže SP 9500 nije pun fotorealizam, ali je i dalje značajno bolji nego kod mnogih drugih VF štampača kada rade sa pigmentnim mastilom. Razlika u odnosu na kvalitet koji daju najbolji Epson-ovi Stylus Photo štampači je primetna (vidi se zrnastost slike), ali samo kod posmatranja sa malog rastojanja – kada postere posmatramo sa rastojanja dovoljnog da ih vidimo cele (to je barem 1 m), oni izgledaju kao prave fotografije.

Često nije neophodno da se posteri štampaju u tako visokom kvalitetu. Zato Stylus Pro 9500 osim najboljeg moda (rezolucija 1440×720 dpi) ima brojne slabije režime štampe (rezolucije od 720×720, 720×360 i 360×360 u photo i fast modovima), koji omogućavaju da se nađe pravi odnos između brzine i kvaliteta. Uvek se štampa u šestobojnoj tehnici, a za svaku boju postoji poseban kertridž kapaciteta 220 ml, dok se mastilo do glava transportuje cevčicama.

Maksimalna brzina se postiže pri štampi na synthetic papiru i u fast 360 dpi rezoluciji – tada se za sat odštampa 6.9 m2. Naravno radi se o sirovoj brzini štampe, koju uvek usporava vreme pripreme samog dokumenta. Kod SP 9500 (kao i kod ostalih Epson-ovih štampača), ovo „mrtvo“ vreme je minimizovano činjenicom da drajver radi nalik RIP paketima – rasterizacija i slanje podataka ka štampaču obavlja se simultano sa procesom štampe. Čim drajver pripremi podatke za nekoliko prelaza glave preko papira, šalje ih ka štampaču, pa dok se oni štampaju naredni podaci su u fazi pripreme. Tako je, ako se izuzme vreme potrebno samom softveru da obradi podatke za štampu, gubitak najčešće kraći od jednog minuta. Ovo je značajna prednost u odnosu na VF štampače koji koriste PostScript emulaciju u samom ploteru, kod kojih rasterizacija A0 formata može da potraje i po pola sata (vreme koje potroši kompjuter plus vreme prenosa podataka u ploter plus trajanje rasterizacije u ploteru).

Mali problem predstavlja činjenica da se SP 9500 sa kompjuterom spaja pomoću paralelnog ili (opcionog) mrežnog interfejsa – nedostatak USB-a ne utiče na brzinu štampe, jer je bafer u ploteru prilično velik (18 MB), ali može da utiče na pouzdanost – potreban vam je stvarno kvalitetan paralelni kabl, kako ne bi dolazilo do neželjenih prekida rada.

Rukovanje Stylus Photo 9500 printerom je jednostavno: papir u rolni ili listovima se ulaže sa gornje strane, a izlazi odozdo, u kolektor od poluzategnute mekane tkanine (kako ne bi došlo do oštećenja površine papira). Pri tom se papir nimalo ne savija; ta osobina omogućava štampu na medijumima debljine do 1.5 mm, dakle i na unapred kaširanom papiru, pri čemu se rastojanje od glave do papira automatski podešava kako bi se sprečilo oštećenje. Maksimalna dužina kaširanog papira je 728 mm, a savitljivi listovi mogu biti dugački do 1.580 mm.

Kada se radi iz rolne, nema ograničenja dužine – moguće je odštampati čitavu rolnu od 50 metara u jednom prolazu, a teorijsko ograničenje je 202 metra dužine. U ploteru postoje dva ležišta sa nosačima za rolne. Kada su oba „zauzeta, maksimalni prečnik rolne je oko 90 milimetara (oko 50 metara papira), a ako donji izvadimo, rolna na gornjem nosaču može da ima prečnik do 150 mm, što omogućava da se na njoj nalazi preko 100 metara papira.

Sve ovo čini Epson Stylus Pro 9500 izuzetno korisnom, univerzalnom i ekonomičnom spravom, koja može da se koristi i za in-house potrebe marketinških agencija, ali i za pružanje usluga štampe postera. Naravno, početna investicija nije mala...

Cena: 19.990 DEM

Za: Vrhunski kvalitet štampe, izuzetno trajan otisak, pristojna brzina

Protiv: Nema USB port

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com