PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #71 : Oktobar 2001

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Prvi utisci

Creative Audigy zvučna kartica, MaxAttach disk, Mustek MDC-1500 foto-aparat, Mustek WCam 300 kamera, NEC NR-7800A CD pisač, PCI FM kartica, Samsung 550s i 750s monitori i Thermaltake kuleri.

Pojava novog SoundBlaster-a je uvek praznik za uši, a Creative je rešio da nas svake godine baci u trošak. Razloga ima dosta – ovde pominjemo samo najvažnije, a detaljan prikaz sledi u narednom broju našeg časopisa.

Najpre, dobićete dve kartice: novi SoundBlaster i FireWire karticu, a zbirna cena je veoma povoljna – oko 200 maraka za osnovnu karticu i nešto preko 400 DEM za Platinum model sa bogato opremljenim rack-om sa konektorima. Creative izdržava u naporima da koristi kvalitetne pozlaćene konektore, što je u slučaju modela Audigy preko potrebno. U odnosu na prethodne modele, na zadnjem limu nedostaje midi/joystick port koji je zamenjen FireWire konektorom, a opciono možete dokupiti samo limčić sa ovim konektorom i flat kablom koji se povezuje na karticu. Trošak je nepotreban jer sve novije ploče uključuju i ovaj konektor u okviru AC97 podrške.

Softver je nov, a instalacija traje čak duže nego kod prethodnih Live! modela. Zauzvrat, nema problema sa instalacijom na novijim sistemima (Windows Me, 2000, XP) i dovoljan je jedan završni restart da sve proradi. Svi „delovi“ se instaliraju odjednom, pa ćete odmah imati čak i podršku za mrežu kroz FireWire port.

Od tehničkih novina izdvajamo 24-bitni sampling, koji daje (teoretsku) dinamiku od preko 144 dB. U praksi je, naravno, dinamika niža bar za 30 dB, pošto šum dodaju konektori, kablovi i okolne instalacije. Kao i model 5.1, Audigy je sposoban da daje digitalni signal na koaksijalnom SPDIF činč konektoru ili da se taj izlaz remapira tako da „napaja“ analogne subwoofer/center zvučnike, ako imate 5.1 komplet bez dekodera. Novina je što sami možete (u izvesnim granicama) podešavati prelaznu (crossover) frekvenciju i tako korigovati pravilnost frekventnog odziva. Environmental Audio Extensions (EAX) je porastao do verzije 3.0 nazvane Advanced HD koja je zaista dovedena do pravog „sitničarenja“ u postavljanju prave ili željene „zvučne slike“, a u skladu sa vašim zvučničkim sistemom i rasporedom. Oni kojima nikada nije dosta perfekcije biće obradovani i novom sampling rate frekvencijom od čak 96 KHz. Uz karticu dobijate pregršt softvera i alata za podešavanje, a do detaljnog prikaza ostaje da nam verujete na reč: zvuči zaista moćno!

Korisne adrese:

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu