PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #74 : Januar 2002 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik


Za koji dan na zid radne sobe okačićete novi kalendar, možda jedan od poslednjih štampanih na papiru - uz malo sreće, sledećih godina na zidu će visiti "večiti" TFT kalendar, koji će automatski preuzimati sa Interneta slike živopisnih predela, automobila, računara ili ostalih lepota koje rado gledate. Ukoliko, poput gospođe Oliver, čuvate stare kalendare sa beleškama, slobodno napišite da je 2001. bila "godina koju su pojeli avioni". Septembarski teroristički napadi su već "rovitu" svetsku privredu oterali u recesiju, stotine hiljada ljudi je otpušteno, a čitave grane industrije našle su se pred bankrotstvom.

Računarska industrija je itekako osetljiva na poremećaje u globalnom biznisu, jer se njen rast ne temelji samo na realnim prihodima, već i na očekivanjima budućeg rasta, koja rezultiraju investicijama u akcije IT firmi. Zato je i u IT svetu bilo otpuštanja i bankrotstava, ali se stanje polako konsoliduje. Kada stavimo na papir ono što je postignuto, reklo bi se da je 2001. bila veoma uspešna: promovisani su 64-bitni PC procesori, Pentium 4 i Athlon XP računari su značajno pojeftinili, na tržištu su Windows XP i Office XP, aktivirani su novi top-level domeni... Većina toga, ipak, predstavlja tek "hvatanje zaleta" za neku bolju godinu: Itanium postoji više na papiru nego u serverima, prelazak na Windows XP očekuje se tek kada korporacije budu zamenjivale opremu, što im u ovim uslovima nije prvi prioritet, a i Office XP su mnogi preskočili zbog kontroverzne aktivacione procedure i (pre)sporog Outlook-a. Jedino Pentium 4 generacija procesora nezadrživo napreduje, kako u inostranim tako i u našim prodavnicama.

I tako dolazimo do jugoslovenskog tržišta na kome je 2001. iskorišćena kao i u svetu, premda iz različitih razloga: zauzimane su pozicije za bolje dane. Trgovina se vratila u legalne okvire, mnogo stranih firmi našlo je zastupnike ili ojačalo svoj nastup, naziru se obrisi budućeg softverskog tržišta... da je još bilo napretka u oblasti Internet infrastrukture i elektronskog poslovanja odnosno plaćanja, rekao bih da je sve spremno za rast. IT industriji nije potrebno mnogo: prema analizi koju smo čuli na prezentaciji jedne naše velike firme, 10% rasta naše privrede povuklo bi 30% rasta prodaje hardvera i čak 50% rasta IT tržišta u celini. Poželimo, dakle, tih "sitnih" 10% rasta privrede u 2002. godini, pa ćemo sledeći TFT kalendar kupiti preko Interneta i platiti karticom. U međuvremenu, provedite prijatne praznike uz ovaj broj "PC"-ja.

Srećan Božić i Nova godina!