PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #76 : Mart 2002

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Nikitović  

Svet tankih ekrana

Ključ je, kao i obično, bio u ceni: čim su postali jeftiniji, LCD monitori su postali deo PC konfiguracija, a na našem testu se našla gomila novih modela dostupnih na jugoslovenskom tržištu.

Podsetimo se najvažnijih prednosti LCD monitora u odnosu na njihove CRT prethodnike. Oštrina i geometrija slike su idealne, podešavanje jedva da je i potrebno, monitori mnogo manje naprežu oči, zauzimaju manje prostora, ne zrače, snaga im je svega 30-40 W (15" modeli) pa je samim tim i grejanje je manje, a uz sve to izgledaju elegantno. Okrenite se oko sebe - većina LCD monitora na koje naiđete u firmama, bankama i ordinacijama postavljeni su upravo zbog pozitivnog efekta koji imaju na mušterije, mada su preporučljivi i iz ergonomskih razloga. Portretni mod ("vertikalni" položaj ekrana) svakako je poželjna mogućnost, jer se njegova površina mnogo bolje iskoristi u aplikacijama kao što je obrada teksta ili surfovanje Internetom, što će mnogi korisnici znati da cene. Uz ovakve "prevrtljive" monitore stiže Pivot softver koji će okrenuti sliku za 90 stepeni čim kliknete na ikonu u systray-u.

Mane LCD monitora, osim toga što su i dalje tri puta skuplji od CRT modela slične dijagonale, sporiji odziv tačaka ekrana, kao i boje čiji kvalitet i ravnomernost po površini nisu na nivou katodne cevi, što se posebno odnosi na 100% crne i bele tačke. Cena LCD monitora ne raste linearno sa povećanjem dijagonale, uz poseban akcenat na razliku u ceni između 17" i 18" modela - iako je dijagonala minimalno povećana a rezolucija ostala ista, zbog drugačijeg načina proizvodnje cena je viša za oko 60%! Za dijagonale preko 30" LCD-i se više ne isplate, jer se korisnici uglavnom okreću plazma ekranima koji su jeftiniji i imaju bolje boje i širi ugao vidljivosti.

Kako ih porediti?

Neki parametri na koje smo pazili pri ocenjivanju CRT monitora nemaju isti značaj za njihove LCD naslednike. Recimo, frekvencija osvežavanja koja se obično kreće od 60 do 85 Hz daje praktično isti vizuelni rezultat, sliku koja ne treperi. Kontrole za kontrast i osvetljaj nemaju drastičan uticaj na sliku. "Dečje bolesti" u vidu poklapanja tačaka slike sa fizičkim tačkama ekrana su kod svih LCD modela prevaziđene, bez obzira na to da li oni koristite analogni ili digitalni prenos signala. Digitalni prenos predstavlja plus - slika koja je u memoriji ionako u digitalnom formatu ne pretvara se u analogni oblik, kako bi u monitoru bila vraćena u digitalnu formu, uz neizbežan gubitak informacija. Ipak, pokazuje se da je taj gubitak mali a razlike između "digitalnih" i "analognih" modela nije lako ni primetiti.

Automatsko pozicioniranje slike je standardna opcija i praktično kod svih prikazanih modela odlično radi, ali zavisi od uslova u kojima se primenjuje - najbolji rezultati postižu se sa test slikom koja ima susedne crne i bele vertikalne linije širine jednog piksela. Ranije je na monitorima čest gost bio poneki "mrtav" piksel (stalno taman ili svetao), ali su u najnovijim serijama svi do jednog ispravni. Geometrija slike je, logično, savršena.

Brzina odziva tačaka ekrana trebalo bi da bude između 20 i 30 ms da se pri kretanju brzih objekata ne bi stvarao "eho", što je posebno problematično u video primenama. Osvetljaj i kontrast su važni faktori i poželjno je da ne budu niži od 200 cd/m<+>2<+> i 200:1. Iako je karakteristika LCD-a mnogo linearnija nego na CRT-ovima, tonovi sivog bliski beloj i crnoj boji uvek se teže razlikuju, a monitori ih ne prikazuju na isti način. Od LCD-a možete očekivati mnogo više detalja u tim područjima što je za neke primene (npr. medicinske) od izuzetnog značaja. Bolje je da ugao vidljivosti bude što širi, što je važno kod prezentacija; za korisnika koji radi u uobičajenom položaju ugao nije od prevelikog značaja, jer se on uvek nalazi u blizini centralne ose.

Na našem velikom testu uporedili smo karakteristike gotovo svih TFT monitora koji se prodaju na našem tržištu:

CTX PV520
Hewlett-Packard L1520
Hyundai ImageQuest L50A
LG Flatron 563LE
Flatron LCD 885LE
Flatron 295LM
LiteOn LitePanel 170
NEC MultiSync LCD 1850DX
Philips Brilliance 150P2D
Philips 150S
Relisys TL550
Samsung SyncMaster 151S
Samsung SyncMaster 151MP
Samsung SyncMaster 171S
Samsung SyncMaster 171MP
Samsung SyncMaster 170T
Samsung SyncMaster 181T
Sharp LL-T1511A
Sharp LL-T1610W
Videoseven L15C
ViewSonic ViewPanel VG150

Za detaljan opis ovih monitora i tabelu karakteristika pogledajte martovski broj časopisa "PC".