PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #76 : Mart 2002

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stojanović  

Elementarna DTP čestica

QuarkXPress 5 se pojavio posle pet dugih DTP godina koje su izmenile profil poželjnog programa za prelom publikacija. Da li će novi XPress uspeti da ostane dominantna grafička sila?

QuarkXPress pripada galeriji neprikosnovenih simbola računarske tehnologije. Kada govorimo o PostScript-u, često ga slikovito opisujemo kao temelj DTP-a i grafičke industrije. U toj dioptriji XPress je noseći zid koji čitavoj građevini digitalne pripreme za štampu daje čvrstinu i upotrebljivost. Pre petnaestak godina, grafički operativni sistemi i računari koji su ih podržavali bili su u samom povoju - proricana im je lepa budućnost, ali nisu imali upliv u profesionalne vode. Kompanija Quark je upravo u to vreme DTP tržištu ponudila alat koji je postao merna jedinica snage i upotrebljivosti Macintosh računara u svetu pripreme za štampu. Mali je broj programa u istoriji računarstva koji su tako ubedljivo demonstrirali moć ključnih tehnologija i njihove prave domete, onako kao što svih ovih godina čini QuarkXPress.

(kliknite za veću sliku)

Silovit uspon XPress-a započeo je onog trenutka kada su konzervativni krugovi grafičkih profesionalaca uvideli da se ovaj program ne razmeće opcijama, već nudi precizno odmerenu dozu funkcionalnosti koja omogućava prelom tipografski i grafičkih intenzivnih publikacija. QuarkXPress je od samog početka bio orijentisan na pripremu novina, časopisa, brošura i kataloga, pružajući dizajnerima snažne alatke koje se razmerno lako koriste. Jednostavan korisnički interfejs, jasan koncept, odlična tipografija i besprekoran PostScript izlaz glavne su odlike ovog programa koji je pridobio naklonost dizajnera i tehničkih urednika. Danas je QuarkXPress dominantan DTP program na Macintosh i PC računarima, alat kojim se prelama ogromna većina novina i časopisa koji se u svetu objavljuju.

Uz ime firme Quark često se vezuje inertnost u izdavanju novih verzija XPress-a. Za današnje pojmove ta dinamika je gotovo nezamislivo spora, imajući u vidu da se QuarkXPress 4 pojavio 23. aprila 1997. godine, a da je QuarkXPress 5 zvanično promovisan 23. januara ove godine. Mnogi analitičari su nekritički pisali o navodnoj "nesposobnosti" Quark-a da u svojim laboratorijama projektuje novu verziju XPress-a, budući da je malo nedostajalo da se navrši pet godina od poslednjeg redizajna. Istina je, izgleda, drugačija - Quark je svoje korisnike, osim kvalitetnim proizvodom, pridobio i postojanošću kojoj su doprinele upravo duge pauze između novih verzija programa. Za razliku od drugih firmi koje su neprestano skraćivale vreme između dve verzije istog softverskog paketa, Quark se "oglašavao" retko, ne nudeći nikada spektakularne novitete već umerene nadogradnje svoje DTP platforme.

Žilava trojka, solidna četvorka

(kliknite za veću sliku)

Koliko su i korisnici QuarkXPress-a inertni vidi se po popularnosti verzije 3.32 koja je upotrebljiva i na 386 računarima sa Windows 3.1 sistemom ili na skromnim Macintosh-ima iz prve polovine devedesetih. XPress 3.32 se, i pored zastarelog korisničkog interfejsa, još uvek dobro kotira. Na površinu je isplivao i zanimljivi efekat programa koji je nadživeo računare na osnovu čijih performansi je prvobitno projektovan. QuarkXPress 3.32 je i nekada bio brz program, ali je na današnjim, stotinama puta bržim računarima, dostigao nivo na kome se sve operacije izvršavaju trenutno.

Godine su, naravno, ostavile traga na ovom programu ili su, preciznije rečeno, potcrtale njegovu neusklađenost sa modernim okruženjima. Kada se 1997. godine pojavila verzija 4, ispostavilo se da Quark ne raspolaže pravim adutima, ali i da korisnici ne očekuju prevelike izmene u dotadašnjem načinu rada. Na spisku želja koje XPress 4 nije ispunio bila je podrška za tabele, a nedostatak ove značajne opcije negativno je uticao na odluku postojećih korisnika o nadogradnji. Kada su Windows okruženja u pitanju, QuarkXPress 4 je ipak predstavljao značajno osavremenjavanje - dobili smo 32-bitnu aplikaciju koja je odgovarala Windows 95 standardima, poboljšan je modul za štampanje, usavršena kompatibilnost sa EPS formatom, dodato nekoliko opcija... Možda je najvažnije to što performanse nisu pogoršane i što je, nakon serije besplatnih "zakrpa", postignuta zavidna stabilnost aplikacije.

Stvari su se iskomplikovale kada se 1999. godine pojavio Adobe InDesign 1.0 dizajniran sa idejom da potisne QuarkXPress i osvoji prevlast na DTP tržištu. Adobe je u projekat InDesign uložio mnogo novca, ekspertskog znanja i vremena. Program predstavlja pravo dostignuće u oblasti digitalne tipografije i pripreme za štampu, čime je Quark na papiru dobio opasnog konkurenta. Praksa je, međutim, pokazala da turbulencije na sazrelom i stabilnom DTP segmentu računarskog tržišta nije lako izazvati. Uprkos tome, Adobe agresivno nastupa sa InDesign-om, otklanja greške u hodu i ugrađuje sve više grafičke snage. Najozbiljnija mana InDesign-a jesu performanse i poslovična opreznost korisnika koji se bave prelomom publikacija i pripremom za štampu. Početkom ove godine pojavio se InDesign 2 koji je preležao dečje bolesti i proširio ionako impresivan spisak mogućnosti.

Logika promena

(kliknite za veću sliku)

Dominacija Quark-a svih prethodnih godina nije dovođena u pitanje, a čak ni InDesign, koji je u gotovo svim kategorijama savremeniji i moćniji program od XPress-a, nije uspeo ozbiljnije da uzdrma poziciju lidera u grafičkom svetu. Ipak, bilo je jasno da Quark mora da pronađe strategiju za budućnost jer se očekivalo da apetiti korisnika porastu nakon toga što je Adobe pokazao "DTP mišiće". Sa nestrpljenjem je očekivan QuarkXPress 5 koji je nekoliko godina proveo u beta stadijumu (pogledajte tekst "QuarkXPress u vremeplovu", "PC #68").

Iako je XPress 5 tek zakoračio na tržište, već sada se može zaključiti da je Quark ostao veran dosadašnjoj praksi. Najvažnije komponente programa ostale su gotovo iste kao u prethodnoj verziji, izostala su suštinska poboljšanja, a veliki deo funkcionalnosti posvećen je Web dizajnu i recikliranju postojećih dokumenata namenjenih štampi. Tabele ovoga puta ipak nisu izostale, a dobili smo i slojeve, poboljšano indeksiranje, preview opciju za štampanje, kontekstne menije... Zahvaljujući izuzetno dugom periodu testiranja, QuarkXPress 5 je stabilna aplikacija, sposobna da odgovori najsloženijim zahtevima grafičkog dizajna.

Prvi susret sa novim XPress-om odmah nameće pitanje: zašto je Quark u fokus svoje pažnje stavio podršku za tehnologije koje nemaju veze sa pripremom štampe? Gotovo svi promotivni materijali prepuni su priče o podršci za XML i HTML i taj novi kurs Quark-a zahteva dodatno objašnjenje. Pažljivo posmatrajući trendove u izdavačkim tehnologijama, Quark je ispravno zaključio da u Web izdavaštvu i elektronskim knjigama leži značajan potencijal. S druge strane, programom XPress prelomljeni su milioni stranica koje se, premda su u digitalnom obliku, ne mogu tako lako prepraviti za Web. U tom kontekstu, XML tehnologija predstavlja način za odvajanje forme od sadržaja i definisanje strukture dokumenta.

Za detaljan opis novih tehnologija ugrađenih u QuarkXPress 5 kao i opsežan test programa, pogledajte martovski broj časopisa "PC".