PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 92 :

Septembar 2003

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Leto koje upravo ispraćamo ostaće zabeleženo među korisnicima Interneta kao period kada su stvari počele da se događaju. Posle pet godina stagnacije, tokom koje ne samo da nisu implementirane nove tehnologije u oblasti telekomunikacionog sistema (ISDN priključci su uvedeni još 1998. i od tada se nije dešavalo praktično ništa) već ni one postojeće najčešće nisu bile na raspolaganju (zloglasno "nema tehničkih mogućnosti"), početkom leta svi smo konačno krenuli napred. Telekom je značajno proširio Internet link, snizio cene međunarodnog saobraćaja (satelitski linkovi su time postali neisplativi), zamenio neke centrale i aktivirao SMIN mrežu, koja omogućava pristup Internetu iz čitave Srbije pod jednakim uslovima - pozivate neki od brojeva koji počinju sa 042 i, ma gde se nalazili, plaćate samo cenu lokalnog razgovora.

Internet provajderi su spremno prihvatili nove mogućnosti - gotovo svi već imaju 042 broj, linkovi se šire, cene smanjuju a stekla se i mogućnost za nešto što je u razvijenom svetu uobičajeno - flat tarifu. Tako je SezamPro ponudio neograničeni pristup Internetu za 849 dinara mesečno, što je izazvalo veliko interesovanje na tržištu. "Tačku na i" letnjih komunikacionih vesti stavio je Mobtel uvodeći GPRS, servis koji vlasnicima mobilnih telefona omogućava da stalno budu na Internetu i prenose podatke brzinama do 53 Kbps. Ukoliko ste već par godina zadovoljni svojim "mobilcem", konačno imate dobar izgovor da ga zamenite novim modelom, a vredi razmisliti i o Bluetooth dodatku za notebook.

Sve ovo je, nadam se, samo dobar početak - očekujem ADSL koji će poslovnim korisnicima omogućiti pristup Internetu velikim brzinama, proširenje ponude kablovskih operatera i uvođenje jednostavnijih modela tarifiranja koji bi odgovarali kućnim korisnicima (lepo je biti permanentno na Mreži, ali nije lepo stalno paziti koliko ste megabajta preneli, pošto se prekoračenje skupo plaća), povoljan cenovnik GPRS-a... Naravno, potrebne su i nove generacije softvera koje će na najbolji način iskoristiti stalno prisustvo na Mreži, ali i zaštititi nas od virusa i drugih napasti koje su se poslednjih nedelja baš namnožile. Biće i prilike da se sve to pogleda uživo, pošto računarske firme pripremaju vruću jesen: Sajam u Beogradu, Pakom Road Show, jubilarni INFOFEST u Budvi, Cores-ov DATUM... već pakujemo kofere i notebook-e. Posetite nas na ovim manifestacijama i... vidimo se 6. oktobra!

 • Kolor laserski štampači: Epson, Minolta ili Oki?
 • Pet notebook računara
 • AMD ploče nove generacije
 • nVidia FX 5900 grafičke kartice
 • Osnove IEEE 802.11g standarda
 • ScanJet 8200 skeneri rezolucije 4.800 ppi
 • Novi DVD uređaji
 • QuarkXPress 6 detaljno
 • Softver za elektronsko plaćanje domaćih banki
 • Corel WordPerfect Office 11
 • Nero 6
 • Office 2003 za programere
 • Kloniranje Windows-a na više računara
 • Flight Simulator 2004
 • GPRS: šta je to i kako ga koristiti
 • Digitalne televizije
 • Specijalni dodatak: Deset godina INFOFEST-a

Izašao je devedeset drugi, septembarski broj časopisa "PC". Uz svaki primerak časopisa dobijate i mouse pad, poklon firme Jugodata. Evo pregleda najznačajnijih tema:

Hardver

- Kolor laserski štampači: Epson, Minolta ili Oki?

- Pet notebook računara

- AMD ploče nove generacije

- nVidia FX 5900 grafičke kartice

- Osnove IEEE 802.11g standarda

- ScanJet 8200 skeneri rezolucije 4.800 ppi

- Novi DVD uređaji

- Digitalni fotoaparati i slikanje pod vodom

- Palm računari

Softver

- QuarkXPress 6 detaljno

- Softver za elektronsko plaćanje domaćih banki

- Corel WordPerfect Office 11

- Office 2003 za programere

- Intellicad 4.0

- Nero 6

- Kloniranje Windows-a na više računara

- Flight Simulator 2004

- Encarta Deluxe 2004

Komunikacije

- GPRS: šta je to i kako ga koristiti

- Digitalne televizije

Specijalni dodatak

- Deset godina INFOFEST-a

"PC #92" se od petka, 5. septembra prodaje u prostorijama Redakcije, Dositejeva 51, po povlašćenoj ceni od 165 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 190 dinara.