LEGALIZACIJA SOFTVERA
LEGALIZACIJA SOFTVERA

PRINCIPI LICENCIRANJA

OEM SOFTVER

OSL PRORAČUNI

OLP PRORAČUNI

SOFTVER NA SERVERIMA

JAVNE SLUŽBE

ZA STARIJE RAČUNARE

LOKALIZACIJA

INTERVJU SA
DIREKTOROM MS-a


PITANJA I ODGOVORI

 Poslednja vest:

27. decembra ukinut porez na računare i softver! Detaljnije...


Želja da se uključimo u tokove globalnog poslovanja i da racionalno koristimo svoje računare zahteva prelazak na legalni softver tj. plaćanje licenci za komercijalne programe koje koristimo na poslu i kod kuće. Piratovan softver, često nepotpun, neažuran i lišen adekvatne dokumentacije i podrške, odgovoran je za mnoge probleme pri radu sa računarom. Što je možda još važnije, za šire korišćenje računara neophodan je softver koji "govori" srpski, a ni jedna firma neće uložiti novac u lokalizaciju za neko tržište ako sa tog tržišta nema prihoda. Pritom će "hakerska lokalizacija" biti sve teža kako softver postaje komplikovaniji - nekada smo, uz prilične probleme, u DOS i Windows mogli da ugradimo YU slova, ali prepoznavanje i sintezu govora odnosno kompjutersko čitanje štampanih dokumenata može da obezbedi samo autor programa.

Akcija legalizacije softvera počela je Microsoft-ovom ponudom, uz kampanju koja je trajala od 1. septembra do 31. decembra 2002. godine. Trudeći se da pružimo čitaocima časopisa "PC" ažurne i kompetentne informacije koje će im pomoći da donesu prave odluke i legalizuju svoj softver uz optimalna ulaganja, pripremili smo sajt www.legalizacija.info na kome smo objavljivali informacije i komentare o kampanji legalizacije softvera. Trudili smo se i da odgovorimo na pitanja posetilaca sajta, pa je formirana opsežna baza informacija koja će pomoći svima koji imaju slične dileme. Ažuriranje sajta prestaje 1. januara 2003. godine, kada se kampanja legalizacije softvera završi, ali ćemo ga reaktivirati ako Microsoft ili neka druga softverska firma pokrenu novu akciju nabavke softvera pod posebno povoljnim uslovima.

Zahvaljujemo se gospođici Mariji Desivojević, Microsoft Product Manager-u u firmi CT Computers, i gospodinu Aleksandru Bojoviću, PR-u Microsoft-a, na pomoći pri prikupljanju informacija i odgovorima na pitanja posetilaca. Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Franji Ridziju, direktoru Microsoft-ove beogradske kancelarije, koji je podržao ideju za pokretanje sajta i obezbedio mu resurse potrebne za rad. Iako Microsoft-u i njegovim partnerima dugujemo zahvalnost za veći deo informacija koje smo ovde objavili, sajt www.legalizacija.info je vlasništvo PC Press-a, koji zadržava pravo da informacije prezentira i komentariše na način koji smatra adekvatnim. Bićemo zahvalni posetiocima sajta za svaki komentar.

Sajt www.legalizacija.info pripremio je Dejan Ristanović, glavni urednik časopisa "PC", dok je Webmaster Milan Basrak.