OEM SOFTVER
LEGALIZACIJA SOFTVERA

PRINCIPI LICENCIRANJA

OEM SOFTVER

OSL PRORAČUNI

OLP PRORAČUNI

SOFTVER NA SERVERIMA

JAVNE SLUŽBE

ZA STARIJE RAČUNARE

LOKALIZACIJA

INTERVJU SA
DIREKTOROM MS-a


PITANJA I ODGOVORI
OEM (Original Equipment Manufacturer) softver se isporučuje uz računar ili neki drugi hardver - ovaj softver prodaje, instalira i kasnije podržava prodavac računara. Microsoft-u je u interesu da na što većem broju novih računara bude instalirana neka od verzija Windows-a - kada kupac navikne da koristi ovaj operativni sistem, kupovaće i dodatni (često takođe Microsoft-ov) softver, zatim novije verzije Windows-a, pri kupovini sledećeg računara neće pomišljati na promenu i tako dalje. Zbog toga je OEM softver razmerno jeftin, a asemblerima hardvera je u okviru te cena ponuđena prilična margina zarade, kako bi bili motivisani da prodaju računare na kojima je Windows. Uskoro će i kod nas biti teško kupiti računar a da se uz njega ne kupi i OEM verzija Windows-a. Preporučene cene OEM softvera kod nas date su u tabeli. Cene ne uključuju porez, ali se taj porez često i ne plaća, ako računar (zajedno sa softverom) kupujete za obavljanje delatnosti firme.

Program Cena
   
MS-DOS 6.22 46
Windows 98 135
Windows Me 135
Windows 2000 Professional 213
Windows XP Home 102
Windows XP Professional 213

Iako Microsoft želi da se uz nove računare prodaje OEM Windows, njemu nije u interesu da se sav softver prodaje po ovim cenama, pa su uvedena izvesna ograničenja. OEM softver se, tako, ne može kupiti sam za sebe, već samo uz hardver - operativni sistemi za radne stanice mogu se kupiti uz bilo koju hardversku komponentu, dok se serverski operativni sistemi i aplikativni softver kao što je Office (u domaćoj ponudi ovih programa još nema, ali će ih u budućnosti biti) mogu kupiti samo uz kompletne računare. Hardverska komponenta ne sme biti iz OEM programa, npr. Microsoft-ov OEM miš. I pored tih ograničenja, OEM Windows se može kupiti i uz neki sasvim beznačajan hardver kao što je USB kabl, pa se verovatno može desiti da neki od asemblera hardvera proda samo OEM disk (nije jasno da li će i kako Microsoft to kontrolisati).

Kod kupovine OEM softvera ne postoji popust na količinu - možete kupiti jedan disk ili hiljadu diskova, cena je ista, pošto se smatra da je već kod formiranja cene dat maksimalan popust. Naravno, Microsoft-ov partner vam može dati popust na količinu kako bi prodao veliki broj diskova, ali taj popust umanjuje njegovu zaradu. Pošto su margine za dilere kod OEM programa značajne, ima smisla da, ako opremate igraonicu velikim brojem OEM programa, pregovarate sa dilerima kako biste dobili povoljniju cenu.

OEM softver obuhvata disk sa programom i hologram koji lepite na računar. Hologram je dokaz da koristite legalni softver, dok ćete disk čuvati za slučaj da vam zatreba ponovna instalacija, ali on iz aspekta provere legalnosti nije naročito bitan.